Forum Bydgoskiej Masy Krytycznej i Bydgoszczy Rowerowej
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
*
Aktualności : masa.bydgoszcz.pl | Jedziemy w KAŻDY ostatni piątek miesiąca o godzinie 18:00 z pod hali "Łuczniczka"

Uwaga! Skradziono rowery. Za pomoc w odnalezieniu czeka nagroda!!!
Wrzesień 09, 2010, 07:25:45
+  Forum Bydgoskiej Masy Krytycznej i Bydgoszczy Rowerowej
|-+  Masa Krytyczna
| |-+  Przed masą (Moderator: buldi.nic)
| | |-+  Sierpień 2009
Szukanie zaawansowane
  0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony 1 2 Do dołu
Autor
Wątek: Sierpień 2009  (Przeczytany 779 razy)
bruma
ORG
trójkołowiec
**

Plusy: 10

pies pustyni

« Odpowiedz #15 : Sierpień 27, 2009, 08:26:08 »

Cytat: Pichu
Najlepiej jak by był to w4b bo dziś mówił mi, że się pojawi. Problem w tym, że nie wiadomo czy będzie na całym przejeździe i czy zechce być prowadzącym Język Coś się wymyśli Mrugnięcie

raczej wątpię, czy będzie, a jeżeli już to pewnie nie na całym przejeździe, lepiej już teraz pomyśleć o kimś innym Język

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

Plusy: 18

Mów mi Vader

« Odpowiedz #16 : Sierpień 27, 2009, 08:33:34 »

Po pierwsze, nie znam trasy, prowadzi zawsze osoba która ją wymyśliła lub dobrze się orientuje aby się nie gubić - dlatego trasa powinna być dobrze znana osobie która ją projektuje.
Idealnie gdyby przed masą sprawdzić jej przejezdność i ewentualne utrudnienia.
Dodatkowo warto przed przejazdem ustalić które punkty trasy wymagają dodatkowej uwagi (np ruchliwe skrzyżowania) aby zachować bezpieczeństwo przejazdu. Wskazane też jest ustalenie które osoby będą zajmowały się tzw "blokowaniem", nie chodzi tu o blokowanie ruchu tylko o zabezpieczenie (np na niektórych skrzyżowaniach) aby nie dostał się pomiędzy rowerzystów samochód co jest potencjalnie niebezpieczne. Oczywiście trzeba przy tym starać się jechać zgodnie z przepisami. Bezpieczeństwo przede wszystkim!
Po drugie nie mam pewności czy będę, ale postaram się pojawić.

Cytat: Pichu
Co do prowadzenia, to wolałbym nie, bo niestety z przepisami o ruchu drogowym nie jestem za pan brat (brak prawka)
Fakt że nie masz prawka nie oznacza że możesz nie znać przepisów ruchu drogowego. poruszasz się rowerem po drogach publicznych, ba nawet trasę wymyślasz własną i musisz znać przepisy! Zatem kodeks w dłoń i działaj Język

Dodatkowo warto zapoznać się z http://www.rowery.org.pl/prawo.html
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 09:03:52 wysłane przez w4b » Zapisane

"Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej." - Charles Dickens

Pichu
Rower to moje życie :)
ORG
marketowiec

Plusy: 24

« Odpowiedz #17 : Sierpień 27, 2009, 12:56:33 »

Zapoznałem się, ale mimo wszystko nie chciałbym się podejmować prowadzenia, bo to ciut zbyt duża odpowiedzialność. W końcu nie jadę sam tylko prowadzę grupę ludzi.... Mogę być pomocnikiem prowadzącego Uśmiech

bruma
ORG
trójkołowiec
**

pies pustyni

« Odpowiedz #18 : Sierpień 27, 2009, 14:46:35 »

Zatem można spokojnie przyjechać na 19.00, znalezienie i przekonanie potencjalnego prowadzącego z reguły jest czasochłonne. Wątpię więc, że masa ruszy planowo.

Pichu, myślę, że jak złapiesz ciut więcej doświadczenia to z chęcią poprowadzisz masę, a te ciut wiecej odpowiedzialności nie będzie straszne Mrugnięcie.

Pichu
ORG
marketowiec

« Odpowiedz #19 : Sierpień 27, 2009, 14:52:37 »

Nie przesadzajmy, obstawiałbym 18:30 Język

bir
BR
marketowiec
*

Plusy: 5

Miasta Dla Rowerów!

« Odpowiedz #20 : Sierpień 27, 2009, 15:02:39 »

znwou będę maruderem ale chyba niestety uzasadnionym: ci co byli na spotkaniu w marcu na wsg wiedzą jakie jest stanowisko osób odnośnie opóźniania i ustalania trasy na ostatnią chwilę.

dzisiaj odwiedziłem stronę łódzkiej masy krytycznej. byłem pozytywnie zaskoczony....warto czerpać przykład z tego jak informacja jest podawana:) ale wszystko można wypracować, tylko trzeba chcieć.

Stowarzyszenie Bydgoszcz Rowerowa - www.rower.byd.pl
Blog Bydgoskich Cyklistów - www.bbc.bydgoszcz.pl
Facebook SBR - http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Bydgoszcz-Rowerowa/482702350230

buldi.nic
Supermoderator
marketowiec
*

Plusy: 34

« Odpowiedz #21 : Sierpień 27, 2009, 22:45:04 »

To opatrzę trasę, wpadnę na masę i pomogę Ci Pichu prowadzić masę... może być?

Pichu
ORG
marketowiec

« Odpowiedz #22 : Sierpień 27, 2009, 23:13:12 »

Jak najbardziej Mrugnięcie

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

Mów mi Vader

« Odpowiedz #23 : Sierpień 28, 2009, 12:27:45 »

Dobrze by było podjechać na ul.Gdańską przy Myślęcinku w miejsce gdzie pijany kierowca zabił Ś.p. Adama Sztejkę - twórcę bydgoskiej masy i symbolicznie znicz zapalić ! Wczoraj minęło dokładnie 5 lat od tego nieszczęścia.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 12:32:26 wysłane przez w4b » Zapisane

"Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej." - Charles Dickens

Pichu
ORG
marketowiec

« Odpowiedz #24 : Sierpień 28, 2009, 12:36:16 »

W którym to było dokładnie miejscu?? w4b zaznacz mi na mapie, podjedziemy tam i uczcimy tę tragedię minutą ciszy i zapali się jakiś znicz jak się znajdzie..
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 12:40:08 wysłane przez Pichu » Zapisane

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

Mów mi Vader

« Odpowiedz #25 : Sierpień 28, 2009, 12:44:48 »

Jadąc ul. Gdańską nie skręcasz do Myślęcinka przy pętli tramwajowej tylko jedziesz dalej, przy ul Gdańskiej po lewej stronie stoi krzyż - to tam zginął Adam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2009, 12:50:29 wysłane przez w4b » Zapisane

Pichu
ORG
marketowiec

« Odpowiedz #26 : Sierpień 28, 2009, 12:49:40 »

OK, podjedziemy tam, boje się tylko jak będzie z przejazdem przez ul. Gdańską z powodu koncertu.

bruma
ORG
trójkołowiec
**

pies pustyni

« Odpowiedz #27 : Sierpień 28, 2009, 15:13:24 »

Jadąc ul. Gdańską nie skręcasz do Myślęcinka przy pętli tramwajowej tylko jedziesz dalej, przy ul Gdańskiej po lewej stronie stoi krzyż - to tam zginął Adam.

w zeszłym roku jechaliśmy przy lesie,  tak jak na załączonym obrazku. Dość nierówno, ale szosą chyba jeszcze gorzej. Krzyż był od razu przy szosie mniej więcej pośrodku tej rozległej "trawy".

Drukuj  Strony 1 2 Do góry
« poprzedni następny »
Skocz do: