Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
:
masa.bydgoszcz.pl
|
Jedziemy w KAŻDY ostatni piątek miesiąca o godzinie 18:00 z pod hali "Łuczniczka"
Uwaga! Skradziono rowery. Za pomoc w odnalezieniu czeka nagroda!!!
Wrzesień 10, 2010, 08:48:39
Forum Bydgoskiej Masy Krytycznej i Bydgoszczy Rowerowej
Masa Krytyczna
Przed masą
(Moderator:
buldi.nic
)
Masa Wrześniowa
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
« poprzedni
następny »
Topic Tools
Search this topic
Strony
1
2
Autor
Wątek: Masa Wrześniowa (Przeczytany 769 razy)
snuffi
trójkołowiec
Plusy: 3
Odp: Masa Wrześniowa
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesień 25, 2009, 09:21:26 »
Nie wiem czy ktoś zauważył ale trasa jest pociągnięta Al. Jana Pawła gdzie ograniczenie prędkości jest bodajże 70km/h,a samochody jadą dużo szybciej do tego to krajowa 5. Masa na tym odcinku i tak będzie nie zauważona bo droga jest w wąwozie. Dla mnie jechanie tamtędy to bezsensowne narażanie się.
buldi.nic
Supermoderator
marketowiec
Plusy: 34
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesień 25, 2009, 09:58:22 »
Cytat: s4per Wrzesień 24, 2009, 23:43:38
Dokładnie tak. Już to było wałkowane z tego co pamiętam i dla mnie wniosek jest prosty: Masa Krytyczna nie jeździ po ścieżkach rowerowych, tylko po ulicach uczestnicząc w ruchu na równych zasadach wraz z samochodami.
Więc nie ma sensu pchać się na Kamienną gdzie na jej całym odcinku jest ścieżka. Jadąc ulicą nie będziemy tam przecież manifestować, że chcemy ścieżek (myślenie kierowców: "czego oni k*** chcą, przecież mają ścieżkę, niech nie blokują obwodnicy"). A jeśli chcemy jechać Kamienną to jedziemy ścieżką by pokazać, że samochody parkują na ścieżce i uświadamiać pieszych do czego służy czerwony kolor.
Cytat: snuffi Wrzesień 25, 2009, 09:21:26
Nie wiem czy ktoś zauważył ale trasa jest pociągnięta Al. Jana Pawła gdzie ograniczenie prędkości jest bodajże 70km/h,a samochody jadą dużo szybciej do tego to krajowa 5. Masa na tym odcinku i tak będzie nie zauważona bo droga jest w wąwozie. Dla mnie jechanie tamtędy to bezsensowne narażanie się.
Masz rację, trochę bez sensu jest tam jechać. Ale takie "skojarzenie":
ul. Toruńska, Fordońska, Poznańska, Grunwaldzka - krajowa 80
ul. Kujawska, Poznańska, Grunwaldzka - krajowa 25
Krajówek u nas sporo co powoduje duże zagrożenie w związku z tym np. wzdłuż al.JPII powinna iść droga rowerowa bo na dobrą sprawę tamtędy nie ma jak przejechać...
snuffi
trójkołowiec
Plusy: 3
«
Odpowiedz #17 :
Wrzesień 25, 2009, 10:07:03 »
Owszem, to również są krajówki ale oprócz odcinka Fordońskiej wszystkie mają ograniczenie do 50km/h i w większości nie są dwupasmówkami z skrzyżowaniami bezkolizyjnymi (patrz Wojska Polskiego)
Pichu
Rower to moje życie :)
ORG
marketowiec
Plusy: 24
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesień 25, 2009, 10:54:03 »
Ok, omijamy Jana Pawła.
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Droga+bez+nazwy&daddr=Aleja+Jana+Paw%C5%82a+II+to:Kornela+Ujejskiego+to:Brzozowa+to:Inowroc%C5%82awska+to:Franciszka+i+Stanis%C5%82awa+%C5%BBwirki+i+Wigury+to:Franciszka+i+Stanis%C5%82awa+%C5%BBwirki+i+Wigury+to:Szubi%C5%84ska+to:Kruszwicka+to:Jana+Karola+Chodkiewicza+to:Micha%C5%82a+Kleofasa+Ogi%C5%84skiego+to:Marii+Curie-Sk%C5%82odowskiej+to:%C5%81%C4%99czycka+to:Droga+bez+nazwy&geocode=FWuJKgMd8wETAQ%3BFbJ3KgMdhx8TAQ%3BFeNzKgMdCQ0TAQ%3BFUZhKgMdNbUSAQ%3BFcxeKgMdl4QSAQ%3BFVldKgMdskESAQ%3BFRt8KgMdJCgSAQ%3BFVOPKgMduWwSAQ%3BFZecKgMdS3QSAQ%3BFe_DKgMdFdsSAQ%3BFV6jKgMdSfgSAQ%3BFRGmKgMdz0YTAQ%3BFUeTKgMdfoUTAQ%3BFU6JKgMdRAMTAQ&hl=pl&mra=ls&via=11&sll=53.11273,18.014317&sspn=0.004733,0.013937&ie=UTF8&ll=53.119736,18.012857&spn=0.03786,0.111494&z=14
agent
składak
Plusy: 7
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesień 25, 2009, 10:58:50 »
Z jednej strony Snuffi masz racje, ale też mnie przekonuje słowo warszawskich ideowców, ktorzy planuja trasy takimi drogami w warszawie (notabene tez Jana Pawła II) w celu by chociaż raz móc przejechać się droga, która jest normalnie niebezpieczna, a w tym dniu w kupie siłą jest fajnie i bezpiecznie. W Warszawie fajnie jest przejechać nitkami nad Al. Jerozolimskimi i popatrzec na Mariott lub Orco Tower a z dołu upokorzyć architekture Dworca Centralnego
bir
BR
marketowiec
Plusy: 5
Miasta Dla Rowerów!
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesień 25, 2009, 12:40:19 »
jedna małą różnica - warszawska masa krytyczna jest legalna. wtedy o ile Policja zaakceptuje możesz jechać nawet autostradą:P
Stowarzyszenie Bydgoszcz Rowerowa -
www.rower.byd.pl
Blog Bydgoskich Cyklistów -
www.bbc.bydgoszcz.pl
Facebook SBR -
http://www.facebook.com/?ref=logo#
!/pages/Bydgoszcz-Rowerowa/482702350230
agent
składak
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesień 25, 2009, 15:44:57 »
Takim sposobem myślenia równie dobrze mozna napisac, ze w ogóle nie ruszać się za piątkowy przejazd, bo jest nielegalny. Chociaz ja odrózniam słowo zalegalizowany od nielegalnego. Bo nikt nie zabrania przejechać grupie rowerzystów trasą pod warunkiem, ze jest to zgodne z Kodeksem Drogowym. W mojej opini lepiej zapoznać się z KD i wyszukiwać jego luki na korzyść niż trzesienie galotami, bo coś niby nie jest legalne. Bardziej bym się przejmował czy prowadzenie taka trasa jest powiedzmy etyczne i nie zablokuje ruchu powkurzanych kierowców chcacych wrócic normalnie do domu i o czasie - tego argumentu wiekszosc z was nie bierze pod uwage niestety. A w Warszawie w jakims sensie tak, chociaż podejrzewam, że nie raz Czajnik miał nieprzyjemnosci z tego powodu nawet gdy przejazd tym odcinkiem miasta był ustalony z władzami
Jest jeszcze jedna sprawa, to że jest legalna to niewiele znaczy dla przecietnego rowerzysty, bardziej podreslić trzeba sytuacje tego miasta gdzie jest dziennie million samochódów, ktore sa prowadzone przez kierowców o rozmaitym stopniu agresjii i jazda po Bydgoszczy jest pikusiem w stosunku do tego co sie dzieje w Warszawie. Skupcie sie na walce o ilosc dróg rowerowych, ktorych brakuje w tym mieście. W Warszaie jest ich sporo, chociaż kwestią dyskusyjną jest ich organizacja i ew. absurdalne rozwiazania.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2009, 15:48:54 wysłane przez agent
»
ash
hulajnoga
Plusy: 2
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesień 25, 2009, 15:47:07 »
Trochę z tym narażaniem to moim zdaniem lekka przesada. Idąc tym tropem, że omijamy Jana Pawła w życiu bym nie jeździł rowerem. Ruchliwe i niebezpieczne ulice są w Bydgoszczy zwyczajnie nie do uniknięcia - zresztą są gorsze na tej trasie. W grupie przejedziemy bezpiecznie gdziekolwiek byśmy nie pojechali - takie jest moje zdanie
Pichu
ORG
marketowiec
«
Odpowiedz #23 :
Wrzesień 25, 2009, 15:51:07 »
To zdecydujcie się ludziska którą wersję trasy wybieramy bo zostało już mało czasu...
agent
składak
«
Odpowiedz #24 :
Wrzesień 25, 2009, 15:52:15 »
Własciwie to w ogole nie ma czasu, jedzcie... "ostatnią działajaca wersją systemu"
BTW. O wiele bardziej nielegalne jest rozklejanie plakatów reklamujacych przejazd niz sam przejazd. Można by pomyslec o nowych rozwiazaniach masowej reklamy i wykorzystać internet w tym celu. Mam pewien pomysł, ale to w innym dziale i po weekendzie
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2009, 15:54:27 wysłane przez agent
»
Pichu
ORG
marketowiec
«
Odpowiedz #25 :
Wrzesień 25, 2009, 15:53:57 »
Amen
bir
BR
marketowiec
Plusy: 5
Miasta Dla Rowerów!
«
Odpowiedz #26 :
Wrzesień 25, 2009, 17:01:44 »
Cytat: agent Wrzesień 25, 2009, 15:44:57
Takim sposobem myślenia równie dobrze mozna napisac, ze w ogóle nie ruszać się za piątkowy przejazd, bo jest nielegalny. Chociaz ja odrózniam słowo zalegalizowany od nielegalnego. Bo nikt nie zabrania przejechać grupie rowerzystów trasą pod warunkiem, ze jest to zgodne z Kodeksem Drogowym. W mojej opini lepiej zapoznać się z KD i wyszukiwać jego luki na korzyść niż trzesienie galotami, bo coś niby nie jest legalne. Bardziej bym się przejmował czy prowadzenie taka trasa jest powiedzmy etyczne i nie zablokuje ruchu powkurzanych kierowców chcacych wrócic normalnie do domu i o czasie - tego argumentu wiekszosc z was nie bierze pod uwage niestety. A w Warszawie w jakims sensie tak, chociaż podejrzewam, że nie raz Czajnik miał nieprzyjemnosci z tego powodu nawet gdy przejazd tym odcinkiem miasta był ustalony z władzami
Jest jeszcze jedna sprawa, to że jest legalna to niewiele znaczy dla przecietnego rowerzysty, bardziej podreslić trzeba sytuacje tego miasta gdzie jest dziennie million samochódów, ktore sa prowadzone przez kierowców o rozmaitym stopniu agresjii i jazda po Bydgoszczy jest pikusiem w stosunku do tego co sie dzieje w Warszawie. Skupcie sie na walce o ilosc dróg rowerowych, ktorych brakuje w tym mieście. W Warszaie jest ich sporo, chociaż kwestią dyskusyjną jest ich organizacja i ew. absurdalne rozwiazania.
zgodnie z PORD nie masz prawa jechać w takiej formie jak jeździ masa....musisz jechać gęsiego w odpowiednich odstępach. tyle o kodeksie drogowym więc jest różnica miezy zalaegalizowaną gdzie zajmujesz pas ruchu.
i nie skupiałbym się na ilości dróg rowerowych: po co mi one skoro tak jak w fordonie tylko utrudniają jazdę? bardziej bym się skupił na jakości i uświadomieniu Miastu że drogi rowerowe to tylko część infrastruktury która może służyć rowerzystom. ale żeby to zobaczyć trzeba zdjac klapki z oczu i popatrzeć jak to rozwiązują miasta takie jak np Berlin...
p.s.
życzę owocnej masy: niestety znów nie uda mi się być mimo, że jeszcze rano myślałem że będę. a szkoda. pozdrawiam
Stowarzyszenie Bydgoszcz Rowerowa -
www.rower.byd.pl
Blog Bydgoskich Cyklistów -
www.bbc.bydgoszcz.pl
Facebook SBR -
http://www.facebook.com/?ref=logo#
!/pages/Bydgoszcz-Rowerowa/482702350230
Strony
1
2
« poprzedni
następny »