Forum Bydgoskiej Masy Krytycznej i Bydgoszczy Rowerowej
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
*
Aktualności : masa.bydgoszcz.pl | Jedziemy w KAŻDY ostatni piątek miesiąca o godzinie 18:00 z pod hali "Łuczniczka"

Uwaga! Skradziono rowery. Za pomoc w odnalezieniu czeka nagroda!!!
Wrzesień 10, 2010, 08:41:52
+  Forum Bydgoskiej Masy Krytycznej i Bydgoszczy Rowerowej
|-+  Masa Krytyczna
| |-+  Przed masą (Moderator: buldi.nic)
| | |-+  Kolejna "legalna" masa?
Szukanie zaawansowane
  0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony 1 Do dołu
Autor
Wątek: Kolejna "legalna" masa?  (Przeczytany 518 razy)
buldi.nic
Supermoderator
marketowiec
*

Plusy: 34

« : Wrzesień 26, 2009, 17:14:16 »

Witam!

Mamy już za sobą dwie "legalne" masy krytyczne - a raczej próby ich organizowania.
Przypominając:
1. Masa Czerwcowa pod hasłem "Bezpieczne Wakacje" która okazała się niewypałem z powodu niedostarczenia dokumentów do legalizacji
2. Masa Wrześniowa pod hasłem "Europejski Dzień bez Samochodu" która okazała się rajdem
Początki są trudne, ale nie można się zniechęcać dlatego też postanowiłem dać ten temat.
Chciałem się dowiedzieć na kiedy proponujecie zorganizowanie kolejnej masy zalegalizowanej?

Pozdrawiam.
Buldi.

agent
składak

Plusy: 7

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2009, 17:23:25 »

Moge się mylić, ale chyba warunkiem by masa tzw "legalna" w październiku sie odbyła (domyslam się, ze o tą chodzi jako nastepną) to w srode lub najpozniej w czwartek musi wylądowac odpowiedni wniosek z planem trasy u odpowiedniej osoby. Czasu mało Język

buldi.nic
Supermoderator
marketowiec
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2009, 19:47:46 »

Nie... akurat tu celem robienia masy zalegalizowanej jest robienie w roku kilku porządnych a nie co miesiąc.

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

Plusy: 18

Najmilszy admin świata ;-)

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 22:21:35 »

....jest to wynikiem ograniczeń osobowych i finansowych.

"Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej." - Charles Dickens

Pichu
Rower to moje życie :)
ORG
marketowiec

Plusy: 24

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 22:57:47 »

Buldi zapytam w ten sposób.. Po co mamy legalizować przejazd, szczególnie w październiku jeśli na wrześniową masę przybyło raptem 15-tu uczestników?? Jaki jest tego sens?  Na październikową masę pewnie przybędzie jeszcze mniej ludzi.... Latem to co innego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 22:59:18 wysłane przez Pichu » Zapisane

bir
BR
marketowiec
*

Plusy: 5

Miasta Dla Rowerów!

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2009, 23:44:46 »

będę niegrzeczby i odpowiem dwoma pytaniami:
-dlaczego wiele miast legalizuje KAŻDĄ masę niezależnie od pogody
-finansowe? można albo kombinować o zwolnienie z opłaty, albo zrobić ściepe....to nie jest aż tak duża kwota. kilka osób odmówi sobie browara i jest git.

Stowarzyszenie Bydgoszcz Rowerowa - www.rower.byd.pl
Blog Bydgoskich Cyklistów - www.bbc.bydgoszcz.pl
Facebook SBR - http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Bydgoszcz-Rowerowa/482702350230

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2009, 08:38:13 »

Buldi zapytam w ten sposób.. Po co mamy legalizować przejazd, szczególnie w październiku jeśli na wrześniową masę przybyło raptem 15-tu uczestników?? Jaki jest tego sens?  Na październikową masę pewnie przybędzie jeszcze mniej ludzi.... Latem to co innego.
Właśnie dlatego potrzebna jest legalizacja. Dla porównania ile osób było na rajdzie z okazji dnia bez samochodu ? Jak myślisz dlaczego więcej ? Jednym z powodów był fakt że był to przejazd dobrze zorganizowany i zabezpieczony oraz zalegalizowany.

Cytat: bir
-finansowe? można albo kombinować o zwolnienie z opłaty, albo zrobić ściepe....to nie jest aż tak duża kwota. kilka osób odmówi sobie browara i jest git.
Dlatego wymieniłem to ograniczenie na 2 miejscu. Można sobie poradzić nawet zerowymi kosztami... pod warunkiem że aktywnych osób nie zabraknie. Pisząc o ograniczeniach finansowych nie myślę tylko o samej legalizacji ale o promocji (np plakaty) i samej imprezy (np. nagrody dla uczestników).

"Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej." - Charles Dickens

pawel_RT
hulajnoga
*

Plusy: 2

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2009, 09:09:21 »

witam

mase mozecie zorganizowac jako zgromadzenie. zgromadzenie nalezy zglosic od 30 do 3 dni przed planowanym terminem. gmina ma obowiazek zapewnic zabezpieczenie trasy.

nie potrzeba do tego zadnych zezwolen, oplat, ustalen, prosb itp.

propozycja: jesli juz piszecie o jakis oplatach, terminach itp wpierw zorientujcie sie w przepisach, a nie piszcie czegos tylko dlatego, ze tak sie Wam wydaje Język oczywiscie mozecie zroganizowac mase jako zajecie pasa drogowego w sposob szczegolny, ale tylko w przypadku jesli chcecie miec wiecej papierkow i roboty ;]

link do zgloszenia o zamiarze zorganizowania zgromadzenia: http://rowerowytorun.com.pl/zawiadomienie-o-zalegalizowaniu-masy-krytycznej,81,l1.html

pozdro

buldi.nic
Supermoderator
marketowiec
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 29, 2009, 11:03:46 »

Buldi zapytam w ten sposób.. Po co mamy legalizować przejazd, szczególnie w październiku jeśli na wrześniową masę przybyło raptem 15-tu uczestników?? Jaki jest tego sens?  Na październikową masę pewnie przybędzie jeszcze mniej ludzi.... Latem to co innego.
Naprawdę nie wiem wszyscy uważają, że najbliższa zalegalizowana masa musi być w październiku? Czy nie czytacie ze zrozumieniem czy jak?
Chciałem się dowiedzieć na kiedy proponujecie zorganizowanie kolejnej masy zalegalizowanej?
Tak? Wszystko jasna? Czy jeszcze raz to napisać? Dałem zapytanie o "PROPOZYCJE TERMINU" bo to kiedy zrobić kolejną legalną masę jest problemem? Na jesień? Na zimę? Czy dopiero na wiosnę? I z jakiej okazji?
-dlaczego wiele miast legalizuje KAŻDĄ masę niezależnie od pogody
Bo mają lepszą organizację i doświadczenie w tym co robią?
Pisząc o ograniczeniach finansowych nie myślę tylko o samej legalizacji ale o promocji (np plakaty) i samej imprezy (np. nagrody dla uczestników).
I tu w4b ma rację, że sprawy finansowe przy organizowaniu masy to w dużej mierze np. promocja a nie sam fakt zalegalizowania imprezy bo tu raczej potrzeba więcej czasu niż pieniędzy.

agent
składak

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2009, 11:07:09 »

Po co mamy legalizować przejazd, szczególnie w październiku jeśli na wrześniową masę przybyło raptem 15-tu uczestników??
Niby tak, ale jak wab mówi, legalizacja i dobra organizacja moze przyciągnac o wiele wiecej osób. Jednak do tego się trzeba przygotowac, wiec moim zdaniem z takim wystrzałem jak w tym miescie, warto juz pomyslec dziś by zrobic mase w okolicach 1 dnia wiosny, nastepna dzień ziemi (22 kwiecień). Jezeli powstanie grupa ludzi chcacych brnac w ten temat, rokuje sukces.

Chetnie bym wam pomógł na ta wiosne o ile sie zdecydujecie na coś takiego. Niestety ta pomoc to tylko na odległosc. Ostatnio to miałem bardzo mało czasu, jednak okres jesienno-zimowy zapowiada sie dla mnie jako dosc swobodny i troche sie oddam pracy w zawodzie wolnym. Wiec jesli mogłbym wam pomóc medialnie.. reklamy flashowe na telebim przy placu teatralnym, strony internetowe, banery reklamujace wydarzenie, jakies "kampanie reklamowe" nie wymagajace mojej obecnosci na miejscu to jestem do dyspozycji. Nie jestem marketingowcem ani reklamowcem, jestem grafikiem estetą, działajacym intuicyjnie. Swego czasu sie zajmowałem plakatami masowymi podziemnie Mrugnięcie, ale jezeli pragniecie czegos wiecej i non-profit, słuze pomocą i moge te działania wziasc na swoje nazwisko, gdyż mam takie mozliwosci, sprzet, oprogramowanie i otwarte mozliwosci działalnosci twórczej.

pzdr

bir
BR
marketowiec
*

Miasta Dla Rowerów!

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2009, 12:46:59 »

ten pomysl z telebimem mi sie podoba: na to będzie potrzeba rezygnacja z wielu piw...Uśmiech
a plakaty o ile nie są w kolorze każdy może w swoim zakresie drukować (i tak jest coraz większy problem z rozwieszaniem na mieście plakatów). do prasy o ile maja zaufanie do organizacji też za darmo się puszcza...itd.

Facebook SBR - http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Bydgoszcz-Rowerowa/482702350230

w4b
IT admin
niszczyciel napędów
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 29, 2009, 18:50:28 »

ten pomysl z telebimem mi sie podoba: na to będzie potrzeba rezygnacja z wielu piw...Uśmiech
Bikerzy nie piją Język

bir
BR
marketowiec
*

Miasta Dla Rowerów!

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 29, 2009, 22:50:39 »

Bikerzy nie piją Język
taaa nie piją...przed jazdą...Język

agent
składak

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 30, 2009, 09:49:21 »

Bikerzy nie piją Język

Ja z własnych obserwacji mam odmienne zdanie na ten temat Język

Wracajac do tematu...
Warto pomyslec o legalnych masach takie jak:
29 styczeń - 6 lat masy krytycznej w Bydgoszczy
26 marzec - pierwsze dni wiosny
23 kwiecień - z okazji 22 kwietnia, czyli Miedzynarodowego Dnia Ziemii
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2009, 10:00:00 wysłane przez agent » Zapisane